Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η σκληρή λιτότητα βολεύει κυβέρνηση και δανειστές

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των ετών 2019-22 που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη βουλή αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο που υπογράφει η χώρα μας με τους δανειστές. Η ειδοποιός διαφορά με τα προηγούμενα είναι ότι θα πάρουμε σκληρά μέτρα χωρίς όμως να λάβουμε χρήματα!  
Η σκληρή λιτότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προβλέπονται υπερ-πλεονάσματα μαμούθ, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα ισχνής εκτιμώμενης ανάπτυξης. Τα νέα μέτρα είναι ύψους €5 δισ. (μείωση συντάξεων, αφορολόγητου ορίου και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών). 
Αντίθετα τα περίφημα "αντίμετρα" (οι θετικές παρεμβάσεις) μειώνονται σε €1,99 δισ., από €2,65 δισ. που ήταν αρχικά, πάντοτε υπό την αίρεση της επιτυχούς δημοσιονομικής απόδοσης. Τη μεγαλύτερη μάλιστα μείωση υφίστανται τα μέτρα που αφορούν την κοινωνική προστασία.
Την  ίδια στιγμή, οι εστίες σπατάλης στο δημόσιο παραμένουν ανέγγιχτες. Μάλιστα, μόνο από τις 60 χιλιάδες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότερες ρουσφετολογικές), το κόστος μισθοδοσίας αναμένεται αυξημένο κατά 1 δισ. έναντι του 2014.
Αντί να επιδιώκει την ανάπτυξη, που θα φέρει αύξηση εσόδων και με αυτό τον τρόπο βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η κυβέρνηση βάζει το χέρι στην τσέπη πολιτών και επιχειρήσεων, ώστε με τα χρήματά τους να χτίσει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα.
Η πολιτική αυτή ασφαλώς είναι καταστροφική για την οικονομία. Βολεύει όμως και τους δανειστές και την κυβέρνηση. Τα υψηλά πλεονάσματα εξασφαλίζουν στους μεν δανειστές την απρόσκοπτη πληρωμή των τόκων των δανείων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, τους προσφέρουν ένα ακαταμάχητο επιχείρημα για τη μη αναγκαιότητα ελάφρυνσης τους χρέους.
Η δε κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος που επιθυμεί. Τα παίρνει από την ψυχορραγούσα μεσαία τάξη και τα μοιράζει 1ον σε μορφή επιδομάτων ελεημοσύνης στο τέλος του χρόνου και 2ον σε χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις  στο δημόσιο.
Η έλλειψη πάντως εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας είναι εμφανής. Παρότι έχει πετύχει εξάλειψη των διπλών ελλειμμάτων της (προϋπολογισμού και τρεχουσών συναλλαγών) δεν έχει κατορθώσει να πείσει τον επενδυτικό κόσμο ότι εξάλειψε και τις χρόνιες παθογένειες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2010. Κι αυτή είναι η μεγάλη αποτυχία του σημερινού πολιτικού προσωπικού της

Δεν υπάρχουν σχόλια: